top of page
Witte achtergrond

Geen fiets zonder groepset, maar welke kies ik dan?

De fietswereld kent 3 grote namen als het gaat over schakelsystemen. De grootste en meest populaire speler daarvan is Shimano, een Japans bedrijf dat is opgericht in 1921. Daarnaast is het ook een zéér populaire keuze in het profpeloton voor verschillende redenen.

Verder kan er ook gekozen worden voor Sram en Campagnolo, respectievelijk Amerikaans en Italiaans. Op het eerste zicht niet veel keuze, maar dat lijkt maar zo...


Shimano

Wanneer er moet gekozen worden met wat voor schakelsysteem iemand wil rijden, zal Shimano vaak als eerste keuze besproken worden. Zij staan namelijk al jaren bovenaan de hiërarchie als het gaat over verkoopcijfers. Het merk bied dan ook zeer hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. Voor de geoefende fietser heeft Shimano 3 verschillende lijnen groepsets om uit te kiezen.


Beginnen doen we met Shimano 105. Dit was aanvankelijk het instapmodel van Shimano. Een zeer betrouwbare groepset dat een unieke balans heeft tussen prestatie en toegankelijkheid. Bij deze lijn kan je ondertussen kiezen tussen 2 varianten. Een mechanische (11s) groepset en een elektrische (12s) groepset (DI2). Het grote verschil zit uiteraard in de prijs, maar ook in de functionaliteit. Een elektrische groepset bied een uitzonderlijk gemak bij het schakelen. Met een druk op de knop verleg je je ketting moeiteloos op een ander verzet. Het voordeel van de mechanische groepset is dan weer dat dit niet afhankelijk is van een batterij dat moet opgeladen worden waardoor je dus oneindig veel kan schakelen. De prijs voor beide varianten bedraagt 1000 EUR en 1600 EUR.


Shimano Ultegra DI2 is de volgende in het rijtje. Deze groepset richt zich op de gevorderde/geoefende fietser. Opnieuw een elektrisch systeem met 12 versnellingen. Het verschil met 105 DI2 is dat Ultegra DI2 (12s) gebruik maakt van een nieuw geoptimaliseerde voorderailleur. 105 maakt nog gebruik gebruik van de technologie uit de vorige DI2 versie. Daarnaast verschilt het gewicht ook. De Ultegra is +- 300g lichter dan de 105 versie. Bovendien is Ultegra ook nog eens 600 EUR duurder dan zijn 105 DI2.


Wanneer je prestaties hoog in het vaandel draagt, is de Dura-Ace DI2 echt iets voor jou. Ook dit is de keuze van de meeste profrenners. Dura-Ace slaagt er in om de groepset nog lichter te maken dan zijn kleinere broer Ultegra, 200g om precies te zijn. Dit komt wel met een stevig prijskaartje. Waar je bij Ultegra 2300 EUR betaald, ben je bij Dura-Ace al 3600 EUR lichter.


Sram

Sram is de laatste jaren fel opgekomen door een betaalbare elektronische 12s groepset op de markt te brengen onder de naam van AXS. De grote doorbraak kwam er ook deels door het grote gemak van Sram door de groepset volledig draadloos te maken. Ook bij dit merk bestaan er opnieuw 3 lijnen. Net zoals bij Shimano is het verschil voornamelijk de prijs en het gewicht. Sram claimt hier wel dat de snelheid van het schakelen bij de goedkoopste variant identiek is als bij de duurste. Bij Shimano is enkel de 105 variant net wat trager op papier.

  • Sram Rival AXS: deze groepset heeft een gewicht van 3100g en een prijskaartje van 1400 EUR. 100g zwaarder dan 105 DI2 maar wel 200 EUR goedkoper.

  • Sram Force AXS: deze weegt dan weer 2750g met een prijs van 2000 EUR.

  • Sram Red AXS: opnieuw de keuze van vele profs zoals Wout Van Aert en Vingegaard. Deze is dan ook de lichtste variant met een gewicht van 2500g, maar ook de duurste met een prijs van 3000 EUR (nog een stuk goedkopen dan Dura-Ace).

Campagnolo

Als laatste heb je ook nog de optie voor Campagnolo. Echter raden we deze groepset toch niet aan. Het Italiaanse merk was vroeger erg populair op alle soorten racefietsen, maar is de laatste jaren sterk afgezwakt in afzet. Dit komt enerzijds doordat zij bleven gebruik maken van een duimshifter, wat de meeste mensen niet zo een fan van waren. Hier zijn ze dan bij hun laatste nieuwe groepset, de Super Record EPS, wel van afgestapt. Deze is nu ook volledig draadloos (type Sram). Het volgende obstakel is dan weer het prijskaartje daarvan... Voor de Super Record EPS ben je maar liefts 5200 EUR lichter voor nogmaals enkel de groepset. Voor deze redenen kunnen we Campagnolo niet aanraden. Maar voor de liefhebbers is het wel te verkrijgen bij ons!留言


bottom of page